This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Kalevala-Wikipedia

Sisältöalue

Väinämöinen

Väinämöinen on tarusankari, ja suomalaisen ja karjalaisen kansanrunouden  ja mytologian tärkeimpiä henkilöitä. Väinämöinen on runonlaulaja ja suuri tietäjä, jossa on myös jumalallisia piirteitä.

Seppo Ilmarinen Seppo Ilmarinen on suomalaisten kansanrunojen seppäsankari, jolla on myös jumalallisia piirteitä.
Aino Aino on Joukahaisen nuori kaunis sisar, jonka tämä häviää kilpalaulannassa Väinämöiselle.
Joukahainen Joukahainen on Kalevalan ja kalevalaisten kansanrunojen henkilö, nuori ja laiha Lapin tietäjä. Hän esiintyy muun muassa Väinämöisen vihollisena kertomuksissa, jotka liittyvät maailman syntyyn.
Louhi

Pohjolan emäntä eli Pohjan akka on suomalaisen mytologian hahmo, joka kalevalaisessa tarustossa emännöi myyttistä Pohjolaa.  Kalevalassa Pohjolan emännän nimi on Louhi.  Louhea nimitetään sekä akaksi että emännäksi. Häntä kuvaillaan monilla adjektiiveilla, kuten ilkeäksi, harvahampaiseksi ja vankkanenäiseksi.

Kyllikki Saarelainen

Kyllikki Saarelainen oli Kalevalassa Lemminkäisen vaimo. Hän oli iloinen ja tanssi mielellään. Lemminkäinen ryösti Kyllikin Saarelta vaimokseen. Lemminkäinen lupaa vaimolleen, ettei mene sotiin, jos vaimo ei mene kylille. Lemminkäistä ei kerran kuulu takaisin kalasta yöksi kotiin, joten vaimo kuitenkin menee kylille, jolloin Lemminkäinen lähtee sotaan kostamaan epäonnistunutta Pohjan neidon kosintaansa.

Antero Vipunen Antero Vipunen on on suomalaisessa kansanrunoudessa maan alla oleva makaava vainaja tai jättiläinen; tietäjä, jolla on hallussaan arvokkaita ikiaikaisia loitsuja.
Lemminkäinen

Lemminkäinen eli Ahti Saarelainen on Kalevalassa esiintyvä punahiuksinen, korea nuorimies, joka on heikko vastustamaan naisten ja sodankäynnin kiusauksia.

Kultaneito

Kultaneito eli kultainen nainen on ihmisen tekemä nainen tai naisen kuva tai patsas Kalevalainen kalevalaisissa kansanrunoissa.

Kalevalassa Seppo Ilmarinen tekee naisen hopeasta ja kullasta korvikkeeksi menetettyään puolisonsa. Nainen on kuitenkin kova ja kylmä, eikä lämmitä nukkuessa kylkeä. Opetuksena Väinämöinen pitäisi naida kullan tai hopean vuoksi, koska kulta ja hopea hohkavat kylmyyttä.

Vellamo

Vellamo on hyvä ja arvostettu veden emäntä, veden eukko tai veen emonen kalevalaisessa runoudessa. Vellamoa on kuvattu muun muassa ruokorintaiseksi, hänen vaatteenaan kerrotaan olleen meren vaahtoa. Vellamo asui veden alla Ahtolassa ja hänen puolisokseen nimetään usein Ahto tai Ahti.

Kokko Kokko tai vaakalintu on jättiläismäinen kotka kalevalaisessa runoudessa. Synonyymi myös sanalle kotka.
Ahti

Kalevalamittaisessa suomalais-karjalaisessa kansanrunoudessa Ahti on rikkaaksi kuvattu soturihahmo. Kalastusloitsuissa esiintyvä "ahti", jolta anotaan kaloja, ei viittaa kalojen hallitsijaksi ymmärrettyyn olentoon. Sana tarkoittaa tässä yhteydessä alun perin aluetta, jolle pyydykset on laskettu.

Ahdin ymmärtäminen Poseidonin tyyppiseksi merenjumalaksi on suhteellisen nuorta perua, eikä tällaisella hahmolla ole pohjaa suomalaisessa kansanrunoudessa tai uskomusperinteessä. Tämän käsityksen mukaisesti merestä kuitenkin käytetään joskus nimitystä "Ahdin valtakunta."

 

Kullervo  Kullervo on Kalevalaisen kansanrunouden henkilö, jonko kohtalo on traaginen. Kullervo on kaunis mies, jolla on koreat, keltaiset hiukset. Kullervo on Kalevala-eepoksessa Kalervo- nimisen miehen poika.
Pohjolan isäntä

Pohjolan isäntä, Lemminkäinen haastaa hänet kaksintaisteluun Pohjolan häissä ja häviää (siis kuolee).

Iku-Turso

Iku-Turso on kalevalaisessa runoudessa  esiintyvä vedenhaltija tai merihirviö.

Sampsa Pellervoinen

Sampsa Pellervoinen  on kalevalaisessa runoudessa  ja suomalaisessa mytologiassa esiintyvä haltijaolento, joka kylvää maan kasvillisuuden, kaikenlaiset metsät, suot, ahot ja kivikotkin.

   
   
   
   

 

Ohje

Tee sanakirja Kalevalan hahmoista, tapahtumista ja paikoista.

Roosa, Hanna, satu

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Hienosti menee, tytöt!
opettaja opettaja   (19.01.2012 11:11)