This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Nykyversiot Kalevalasta

Sisältöalue

Tekijät: Tero ja Aleksi

 


Sammon Salaisuus (The Quest for Kalevala) on Don Rosan tekemä ja Egmontin julkaisema Disney-sarjakuva, jonka päähenkilönä seikkailee Roope Ankka. Tarina on ensimmäinen Disney-sarjakuva, jossa seikkaillaan pääosin Suomessa.

Tarinassa vieraillaan esimerkiksi lähes aidolta näyttävässä! 1950-luvun Helsingissä. Eräs tarinan kuuluisimmasta kohtauksista onkin aivan Helsingin keskustaan sijoittuva kohtaus, jossa Iku-Turso muun muassa pomppii Helsingin tuomiokirkon päällä. Sarjakuvassa nähdään tuomiokirkon ja Senaatintorin lisäksi muun muassa Helsingin rautatieaseman, Stockmannin tavaratalon sekä  Kolmen sepän patsas

Sammon salaisuus pohjautuu nimensä mukaisesti Kalevalaan. Idea tarinaan tuli alun perin Elli Kotovirralta, Rosan suomalaiselta ihailijalta ja ystävältä, joka ehdotti Kalevala-pohjaisen tarinan tekemistä Rosan vieraillessa Suomessa maaliskuussa 1998. Aluksi Rosa ei aikonut hyödyntää ideaa, mutta lopulta Kotovirta sai taivuteltua Rosan suostumaan siihen. Niinpä Rosa tuli Suomeen uudestaan saman vuoden marraskuussa ja vieraili muun muassa Suomalaisen kirjallisuuden seurassa- joka esiintyy myös itse tarinassa jossa Sirkka-Liisa Mettomäki tutustutti Rosan Kalevalaan ja auttoi taustatyössä. Kotovirta puolestaan otti yhdessä miehensä kanssa lukuisia kuvia Helsingistä ja lähetti ne Rosalle mallikuviksi.

Rosa loi tarinan kunnianosoituksena suomalaisille ihailijoilleen ja se julkaistiinkin Suomessa ensimmäisenä maana maailmassa, vuonna 1999 kovakantisessa kirjassa Sammon salaisuus ja muita Don Rosan parhaita. Myöhemmin tarina julkaistiin myös Aku Ankka -lehden numeroissa 2628/2001 sarjaan liittyvien kansikuvan, keräilykuvan ja artikkelin kanssa. Rosa on piirtänyt tarinaan myös kansikuvia, joista viereisessä kuvassa oleva on muunnelma Akseli Gallen-Kallelan kuuluisasta Sammon puolustus -teoksesta. Sarjakuvassa on 33 sivua sekä erillinen yksisivuinen epilogi, jossa Ankat palaavat Suomesta Ankkalinnaan.

Nyky-Kalevala

Kalevalasta on tehty myös ''hupijuttuja'' esim. Nyky-Kalevala

Tuho tulkoon tietoverkkoon,
piru PC:nsä periköön.
Nouskoon käry skannerista,
pauke kuulukoon koneista.

Valvoin hullu vuorokauden,
tehdessäni tiedostoa,
joka otti ja katosi,
pyyhkiytyi kuin poutapilvi,
vaiko viirus sen tuhosi.

 Koirien Kalevala

Koirien Kalevala on Mauri kunnaksen kuvakirjaversio Kalevalasta. Ensimmäinen painos kuvakirjasta ilmestyi 1992, mutta vuonna 2006 siitä ilmestyi uudella tekniikalla tehty versio. Kuvituksena kirjassa on Mauri Kunnaksen versioita Akseli Gallen-Kallelan maalauksista.

Kirjassa Kalevalassa asuu villi ja vapaa koirien heimo ja Pohjolassa asuu hurja ja häijy susien heimo. Niiden välissä asuu pieni mutta sitkeä kissojen heimo.

 

 

 

 

 

1
Likers
A11u

Ohje

Selvitä internetistä, millaisia uusia teoksia, sarjakuvia ja niin edelleen Kalevalan pohjalta on tehty: esimerkistä käy vaikkapa Aku Ankassa ilmestynyt Kalevala-aiheinen sarjakuva.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Pistäkää netissä hakusanaksi "rauta-aika". On tärkeä kalevalajuttu
opettaja opettaja   (19.01.2012 13:21)
 

Älä kopsaa!
opettaja opettaja   (12.01.2012 13:15)
 
1
Likers
A11u