This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Sanakirja

Sanakirja

 

Liittäkää sanakirjaan omaan aihepiiriinne liittyviä tärkeitä asioita ja termejä.

Sanakirja on alapuolella taulukon muodossa eli lisätkää asiat taulukkoon!!

Ensin sana ja sitten selitys, seuraavassa esimerkki:

KONDOMI  eli varmuuskumi on siittimen päälle vedettävä suojus, joka toimii sekä ehkäisyvälineenä että seksitautien leviämisen estäjänä

 

 

   

Abortti

Abortti eli raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä poistamalla alkio tai sikiö kohdusta silloin, kun sen ei tiedetä kuolleen kohtuun ennen keskeytystä.

ASEKSUAALISUUS

tarkoittaa seksuaalisen kiinnostuksen tai halun puuttumista. Yksinkertaisimmillaan aseksuaali on henkilö, jota seksi tai siihen liittyvät asiat eivät kiinnosta, tai jossa seksiin liittyvät asiat (esim pornografia) eivät herätä tunteita, kiinnostusta tai toimintaa.

Biseksuaalisuus

Tarkoittaa ihmisen kykyä tuntea seksuaalisia ja/ tai romanttisia tunteita molempia sukupuolia kohtaan.

Ensimmäinen yhdyntä

Ensimmäinen yhdyntä on aina jännittävä kokemus.Tässä hieman sääntöjä asiasta:Ensimmäisiä seksuaalisia kokeiluja toisen kanssa voi harkita sitten

  • Kun hyväksyy itsensä.
  • Kun vierellä on turvallinen kumppani ja mukana on rakastumisen ja ihastumisen tunteita.
  • Kun haluaa tutustua rakastettunsa arvoihin ja asenteisiin, kiinnostuksen kohteisiin ja myös kehon yksityiskohtiin ja osaa arvostaa toista ja ottaa huomioon myös hänen mielipiteensä ja toiveensa.
  • Kun pystytte keskustelemaan seksistä avoimesti ja osaatte tarvittaessa huolehtia ehkäisystä niin sukupuolitautien kuin raskaudenkin.
  • Kun kumpikaan ei painosta toista ja pystyy sanomaan kumppanille, jos haluaa lopettaa hyväilyt.
  • Kun molemmista tuntuu sille, että nyt on hyvä aika yhdynnöille.
  • Kun tunnet kumppanisi ja luotat häneen, sinun ei tarvitse pelätä tulevasi hylätyksi, vaikka eka kerta olisikin vähemmän onnistunut.
  • Kun on valmis ottamaan vastuuta mahdollisesta uuden elämän alkamisesta. Kun on sisäistänyt, että seksuaalisuus on erittäin arvokas asia, jonka kanssa ei kannata kiirehtiä.

Heteroseksuaalisuus

On seksuaallista vetovoimaa ensisijaisesti tai pelkästään vastakkaiseen sukupuoleen.

Homofobia

on homoseksuaalisuutta tai homoseksuaalisia henkilöitä kohtaan tunnettua pelkoa, vastenmielisyyttä tai heihin kohdistuvaa syrjintää. Homofobia ei ole lääketieteellinen fobia, vaan se rinnastuu rasismin ja seksismin kaltaisiin ennakkoluuloihin.

Homoseksuaalisuus

Homoseksuaalisuus tarkoittaa seksuaalista suuntautumista, jossa yksilön seksuaalinen kiinnostus ja/tai romanttiset tunteet kohdistuvat pelkästään tai ensisijaisesti hänen omaan sukupuoleensa. Naisten homoseksuaalisuutta kutsutaan myös lesboudeksi.

HORMONAALISET EHKÄISYKEINOT

Hormonaaliset ehkäisykeinot estävät raskauden vaikuttamalla naisen hormonitasapainoon.
Kahta synteettistä hormonia sisältävät yhdistelmäehkäisyvalmisteet kuten ehkäisypilleri, ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas. Näiden vaikutus perustuu pääasiassa ovulaation estämiseen. Jotkin ehkäisyvalmisteet, kuten minipillerit, ehkäisykapselit ja ehkäisyruiske, sisältävät vain yhtä hormonia, progesteronia. Näiden vaikutustapa on hieman erilainen, ja perustuu pääasiassa kohdun limakalvon muutoksiin. Lisäksi on olemassa kohtuun asetettava hormonia sisältävä hormonikierukka.

 

KLAMYDIA

on nykyään yleisin bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Sen aiheuttaja on Chlamydia trachomatis-niminen bakteeri, joka tunkeutuu solun sisään lisääntyäkseen siellä. Itämisaika on tavallisesti 13 viikkoa, mutta se voi olla pidempikin. Infektio saattaa olla oireeton jopa vuosia, mutta on silloinkin aina tarttuva.

KONDOMI

eli varmuuskumi on siittimen päälle vedettävä suojus, joka toimii sekä ehkäisyvälineenä että seksitautien leviämisen estäjänä

Kuppa

-bakteerin aiheuttama sukupuolitauti . Kupan ensioire on kivuton 3-30 mm:n kovareunainen haavauma yleensä sukuelinten alueella.Hoitamattomana kuppa leviää muualle elimistöön ja aiheuttaa sekundaarisen kupan. Sekundaarivaiheinen kuppa leviää ympäri kehoa ja voi aiheuttaa hyvinkin aggressiivisia solumuutoksia, varsinkin limakalvoilla.

Naisen kondomi

Femidomi on naiselle suunniteltu kondomi, joka tekee naisen riippumattomaksi siitä, suostuuko mies käyttämään kondomia. Femidomeja ei ole vielä yleisessä myynnissä Suomessa. Muutamissa seksikaupoissa on myynnissä femidomeja.

RAISKAUS

Raiskaus eli väkisinmakaaminen on toisen henkilön pakottamista sukupuoliyhteyteen.

Sateenkaariperheet

Käsitteellä viitataan lapsiperheisiin, jotka rakentuvat jonkin muun kuin heteroseksuaalisen parisuhteen ympärille. Sateenkaariperheet ovat esimerkiksi naisparin tai miesparin perheitä, ei-heteroseksuaalisten yksinhuoltajien perheitä sekä perheitä, joissa on enemmän kuin kaksi vanhempaa.

Kuitenkin myös tavanomaisen kaltainen heteroparin perhe voi olla sateenkaariperhe, jos vanhemmat tai toinen heistä on biseksuaali tai transihminen tai jos hän ei halua määritellä itseään perinteisillä sukupuolta ja seksuaalisuutta kuvaavilla sanoilla. Kysymys on kirjavasta joukosta perhemuotoja ja -tilanteita. Sateenkaariperheet ovat yhtä monenlaisia kuin lapsiperheet muutenkin.

Seksuaalinen kaltoinkohtelu

On vasten omaa tahtoa tapahtuvaa seksuaalista toimintaa. Seksuaalista kaltoinkohtelua ovat myös yli 16-vuotiaan alle 16-vuotiaaseen kohdistamat seksuaaliset teot, vaikka alaikäinen ajattelisi haluavansa intiimin suhteen tai seksiä. Seksuaalinen väkivalta on sen uhrille traumaattinen kokemus, josta seuraa kriisi. Raiskaus, sen yritys ja muu seksuaalinen väkivalta loukkaa yksilön koskemattomuutta, rikkoo hänen turvallisuudentunteensa sekä luottamuksensa lähimmäiseen ja vahingoittaa hänen minäkuvaansa. Seksuaalinen kaltoinkohtelu vaikuttaa vahingollisesti uhriin niin fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti, seksuaalisesti kuin taloudellisestikin.

SEKSUAALIOIKEUDET

ovat kaikkien yksilöiden ja parien oikeuksia päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista

Suojaikäraja


Suojaikärajalla tarkoitetaan lakisääteistä ikärajaa, jota nuoremman henkilön ei katsota kykenevän antamaan suostumustaan seksuaaliseen kanssakäymiseen. Sukupuoliyhteys tällaiseen henkilöön rinnastetaan ikärajasäännöksen perusteella hänen tahtonsa vastaiseksi riippumatta siitä, onko hän suostunut siihen, koska hänen suostumustaan ei voida pitää pätevänä. Tämän vuoksi teko tulkitaan rikosoikeudessa ikärajaa nuorempaan henkilöön kohdistuvaksi rikokseksi.

Seksuaalipalveluiden ostaminen alle 18-vuotiaalta on rikos. Rikoksen on tehnyt se, joka on antanut rahaa seksuaalisista palveluista.

TIPPURI

 Tippuri on maailmanlaajuisesti yleisimpiä sukupuolitauteja, joka voidaan todeta virtsasta, virtsaputkesta, kohdunsuusta, nielusta tai peräsuolesta otetuilla näytöillä. Sairautta hoidetaan antibiooteilla.

Transsukupuolisuus

Transsukupuolinen ihminen ei koe kuuluvansa siihen sukupuoleen, johon hänet on syntymän hetkellä määritelty ja lapsena kasvatettu. Biologinen sukupuoli ei tunnu omalta.

Turvaseksi

Seksiä,jonka aikana mies käyttää kondomia tms.ja nainen on syönyt e-pillereitä säännöllisesti.

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Hyvin on lähtenyt sanakirjan tekeminen käyntiin.
tiikalli tiikalli   (14.11.2011 09:52)
 

Ensi viikolla sitten luvassa ongelmanratkaisua liittyen omaan aihealueeseenne.
opettaja opettaja   (10.11.2011 14:21)
 

Ottakaahan sitten selvää niistä kuvista ja käyttöoikeuksista, ettei tule jälkeenpäin selvitettävää... eli joko kuvia joihin teillä on käyttöoikeus tai kuvien copiraitti näkyville. Muuten minä joudun siivoamaan niitä tuolta ryhmistä pois...
opettaja opettaja   (10.11.2011 14:20)